חלפו שנים רבות מאז חוללו כרטיסי אשראי מהפכה בעולם, ושינו לחלוטין את הצורה בה אנחנו משלמים ואת העולם כולו. כיום, תשלום באמצעות כרטיסי אשראי הוא פעולה שגרתית כמעט כמו צחצוח שיניים, ולמעשה אנחנו אפילו לא חייבים לקחת אותם איתנו בשביל זה. ניתן להזין כרטיסים בארנקים דיגיטליים, ולשלם באמצעות טלפונים ניידים ושעונים חכמים.
לצד התקדמות הטכנולוגיה, בישראל ישנה תחרות גוברת בשוק כרטיסי האשראי בשנים האחרונות. הסיבה העיקרית לכך היא הרפורמה שהתרחשה לפני כמה שנים, במסגרתה הופרדו חברות הכרטיסים מהבנקים, מה שהכריח אותן להיות יצירתיים יותר מאי פעם.
כאשר התחרות כל כך חזקה, המרווחים הגדולים הם אתם, הצרכנים. עם זאת, בשביל שתוכלו לנצל אותה, עליכם לדעת כמה שיותר על כרטיסי אשראי ועל המאפיינים שלהם. ולא, עצם זה שאתם משתמשים בהם בכל יום, פיזית או דיגיטלית, לא מעניקה לכם את הידע הדרוש.
כמה כרטיסים כדאי להחזיק?
באופן כללי, ההמלצה היא להחזיק כרטיס אחד ובו לרכז את כל ההוצאות שלכם. עם זאת, לא כולם מוציאים את הכסף שלהם על אותם דברים, וכפי שנסביר בהמשך, קיימים כרטיסים המותאמים להרגלי צריכה מסוימים. כלומר, לפעמים החזקה של מספר כרטיסים יכולה לעזור לחסוך כסף, על מנת לנצל כמה שיותר הטבות ופתרונות האשראי. מעבר לזה, כמובן שבמשק בית צריך להחזיק כמה כרטיסים, עבור הנפשות השונות.
שיקול נוסף בהחלטה לגבי מספר כרטיסי אשראי שמחזיקים, הוא דמי הכרטיס. זהו תשלום חודשי שאתם משלמים על עצם החזקת הכרטיס, והוא משתנה בין הכרטיסים, הבנקים וחברות האשראי. בממוצע, דמי כרטיס הם 10-20 ₪ בחודש, כך שמשפחה אשר מחזיקה ארבעה כרטיסים יכולה לשלם 600-700 ₪ בשנה על דמי כרטיס.
קחו בחשבון כי יש כרטיסים בהם יש פטור מהתשלום החודשי, לתקופה מסוימת או בכלל. מעבר לכך, במקרים מסוימים ניתן לקבל פטור פרטני מדמי כרטיס, בעיקר ככל שמשתמשים בו יותר ומוציאים יותר כסף.
מה ההבדל בין כרטיס בנקאי לכרטיס חוץ בנקאי?
כפי שניתן להבין מהשמות שלהם, כרטיס בנקאי הוא כזה שמקבלים מהבנק, בעוד כרטיס חוץ בנקאי מונפק על ידי גוף אחר – חברות כרטיסי אשראי. ההבדל העיקרי ביניהם הוא במסגרת: בעוד כרטיס בנקאי "יושב" על מסגרת העובר ושב שלכם, והחיובים מקוזזים ממנה, כרטיס חוץ בנקאי נותן לכם מסגרת אשראי נוספת, נפרדת, והחיובים מתבצעים באמצעות הוראת קבע לבנק.
איך מתאימים כרטיסי אשראי לצרכים שלכם?
כדי להצליח לתפוס את תשומת הלב שלכם, ולגרום לכם לבחור בכרטיס אשראי כזה או אחר על פני אחרים, משתמשים הבנקים וחברות האשראי בתוכניות ההטבות שלהם. כדאי לבחור בגוף שמציע תוכנית שהכי מתאימה לכם. בנוסף, יש לכם אפשרות לבחור כרטיס שמותאם ספציפית להרגלים שלכם, כמו כרטיסי אשראי לטיסות, כרטיסי אשראי לשופינג או כאלה שמחזירים כסף על רכישה ברשתות מסוימות.